Notulen OCMW raad

Van 25 OKTOBER 2023

Om 21:35 uur

Locatie raadzaal

 

Aanwezig: Marc Beling, voorzitter;

Johan Vander Meylen, burgemeester;

Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Bruno Lerminiaux, Jos Savenberg en Sonia Van Wanseele, schepenen;

Hugo Vandaele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Jan Steyaert, Ingrid Verschueren, Klaas Slootmans, Ben Weyts, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Ahmed Alaoui Mhammedi, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman, Linda Boon, Hilde Dehollogne, Patience N'Kamba en Martine Hupin, raadsleden;

Katrien Devillé, algemeen directeur;

 

 

De clausule in verband met bestuurlijk toezicht vind je hier: https://www.beersel.be/product/2278/bestuurlijk-toezicht

 

Overzicht punten

 

Notulen OCMW-raad van 27 september 2023. Goedkeuring.

 

De raad,

 

De notulen van de zitting van de OCMW-raad van 27 september 2023 worden na voorlezing goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

 

TMVS - Buitengewone Algemene Vergadering van 12 december 2023. Statutenwijziging. Goedkeuring agenda en aanduiding vertegenwoordigers.

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Juridische gronden:

De bepalingen uit het decreet over het lokaal bestuur.

 

                     Aanleiding, doel en feitelijke motivering:

Het OCMW is aangesloten bij TMVS dv;

 

De statuten van TMVS dv;

 

De oproepingsbrief voor de Buitengewone Algemene Vergadering van TMVS dv op 12 december 2023, waarin de agenda werd meegedeeld:

 

1. Wijziging van vermogen

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen

3. Evaluatie 2023, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2024 (cfr. artikel 432 DLB)

4. Begroting 2024 (cfr. artikel 432 DLB)

5. Statutaire benoemingen

6. Statutenwijziging

 6.1 Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking

 6.2 Nieuwe tekst van de statuten

7. Overboeking van het (oorspronkelijk) vast kapitaal (rekening 111 Onbeschikbare inbreng buiten het kapitaal) naar een beschikbare eigenvermogensrekening

8. Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves (rekening 1311 Statutair onbeschikbare reserves) naar een beschikbare eigenvermogensrekening

9. Volmachten

Varia

 

Het besluit van de OCMW-raad in zitting van 31 mei 2023, waarbij mevrouw Hilde Dehollogne werd aangeduid als vertegenwoordiger en de heer Bruno Lerminiaux als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

                     Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met 23 ja-stemmen (Johan Vander Meylen, Kristien Vanhaverbeke, Eddy Deknopper, Elsie De Greef, Bruno Lerminiaux, Jos Savenberg, Sonia Van Wanseele, Hugo Vandaele, Christelle Mayné, Hilde Ecker, Sonja Zelck-Bosmans, Ingrid Verschueren, Marc Beling, Ben Weyts, Perrine Marchal, Nadine Maes, Peter Van Rompuy, Nele Van Craenem, Emmanuel Donge, Maxime Timmerman, Linda Boon, Hilde Dehollogne en Martine Hupin), 6 onthoudingen (Jan Steyaert, Klaas Slootmans, Eva Fonteyn, Kris De Greef, Ahmed Alaoui Mhammedi en Patience N'Kamba).

 

Artikel 1:

De OCMW-raad beslist mevrouw Hilde Dehollogne, raadslid, Gravenhoflaan 14 te 1653 Dworp aan te duiden om de gemeenteraad te vertegenwoordigen op de Buitengewone Algemene Vergadering van TMVS dv van 12 december 2023. Zij wordt gevolmachtigd om in naam van de OCMW-raad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de OCMW-raad te behartigen op deze vergaderingen.

 

Artikel 2:

De OCMW-raad beslist de heer Bruno Lerminiaux, schepen, Klarissenbos 21 te1651 Lot aan te duiden als plaatsvervanger op de Buitengewone Algemene Vergadering van TMVS dv van 12 december 2023.

 

Artikel 3:

De OCMW-raad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda (inclusief de agendapunten m.b.t. de statutenwijziging) van de Buitengewone Algemene Vergadering van TMVS dv van 12 december 2023 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten.

 

Artikel 4: 

De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van TMVS dv vastgesteld op 12 december 2023 te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de OCMW-raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 5: 

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Vertegenwoordiger van het OCMW

Digitaal

TMVS

Digitaal

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

 

Goedkeuring minimale levering aardgas en elektriciteit

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Juridische gronden

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 13/03/2009 betreffende de sociale openbare dienstverplichtingen in de vrijgemaakte elektriciteits- en aardgasmarkt, wat betreft de invoering van een minimale levering van aardgas tijdens de winterperiode.

 

Energiebesluit van 19 november 2010

 

Minimale levering voor aardgas en exclusief nachttarief 2023 – 2024, richtlijn voor het OCMW van 11 oktober 2023.

 

                     Aanleiding, doel en feitelijke motivering

Gezinnen die door betalingsproblemen zijn gedropt door hun commerciële energieleverancier komen bij de distributienetbeheerder terecht, die dan als sociale leverancier optreedt. Als ze ook daar betalingsmoeilijkheden hebben, plaatst de netbeheerder een oplaadbare budgetmeter. Sinds het najaar van 2009 plaatsen de netbeheerders ook voor aardgas budgetmeters. Is het vooraf betaalde krediet op, dan valt de levering van gas of elektriciteit niet onmiddellijk stil. Een noodkrediet voorziet nog in 200 KWh elektriciteit en 1000 KWh gas. Als ook dat opgebruikt is, valt men zonder gas. Elektriciteit kan via een stroombegrenzer altijd in minimale hoeveelheid (10 ampère) worden geleverd om de basisbehoeften te dekken, maar “een beetje gas” leveren is uit veiligheidsoverwegingen onhaalbaar. Vandaar dat voor aardgas een alternatieve regeling is uitgewerkt.

 

Met de “minimale levering via de aardgasbudgetmeter” (artikel 5.4.6 tot en met 5.4.10 van het Energiebesluit van 19 november 2010) wil de Vlaamse Regering de OCMW’s een middel aanreiken om de gezinnen die de middelen ontberen om de budgetmeter aardgas op te laden, en die dus het risico lopen zonder verwarming te vallen in de winterperiode, te ondersteunen door hen een ‘minimale hoeveelheid’ aardgas ter beschikking te stellen via periodieke opladingen van de budgetmeterkaart.

 

De Vlaamse Regering gaf op 19 oktober 2022 haar definitieve goedkeuring aan maatregelen om de impact van de extreem hoge energieprijzen voor de gezinnen te verlichten. Eén van deze maatregelen betrof een uitbreiding naar klanten die elektrisch verwarmen via het exclusief nachttarief. Deze maatregel blijft van kracht voor de komende winterperiode. Belangrijk is dat de minimale levering voor aardgas niet kan gecombineerd worden met de minimale levering voor elektriciteit voor eenzelfde klant.

 

Deze regeling is van toepassing in de winterperiode die gedefinieerd is van 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024.

 

De financiële tussenkomst wordt vastgesteld aan de hand van een tabel en staat voor 60 % van een gemiddeld verbruik. De tabel bevat parameters met betrekking tot onder meer de typologie van de woning, het aantal gezinsleden en het type klant. De Vlaamse regering voorziet dat het OCMW tot 70 % van de tussenkomst kan recupereren bij de distributienetbeheerder. Het andere deel kan worden teruggevorderd van de hulpvrager of zelf ten laste genomen.

 

Aangezien de regelgeving het OCMW de keuze laat om al dan niet gebruik te maken van de regeling, zal een OCMW dat in de regeling wil stappen, dit punt moeten agenderen voor de raad voor maatschappelijk welzijn. Hieraan kunnen ook voorwaarden gekoppeld worden.

 

De leden van de raad vinden de procedure, inclusief de tabel met de bedragen voor 2023-2024, in bijlage.

 

                     Financiering

De uitgaven/inkomsten zijn voorzien in het financieel meerjarenplan.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De OCMW raad beslist om gebruik te maken van het systeem van minimale levering van aardgas en van het systeem van minimale levering elektriciteit excl. nachttarief.

 

Artikel 2:

Het bijzonder comité sociale dienst zal beslissen aangaande de hulpvragen in deze materie en in deze volgende voorwaarden te koppelen indien mogelijk en/of noodzakelijk:

•Voorwaarden inzake schuldbegeleiding en -afbouw;

•Maatregelen om het verbruik te verminderen (bv. energiescans laten uitvoeren);

•Een afspraak i.v.m. de oplading gedurende de niet-winterperiode om voorafgaand aan de volgende winterperiode over een reserve te beschikken;

•De terugbetaling van (een gedeelte van) het toegekende bedrag

 

Artikel 3:

De vereiste budgetten zijn voorzien als volgt:

 

Financieel meerjarenplan

2020-2025

 

 

Budgetjaar

2023-2024

 

Bedrag uitgave/ontvangst inclusief BTW:

€ 20.000

€ 14.000

 

Volgnr. MJP

Actienummer

Algemene rekening

Beleidsdomein

Beleidsveld

Beleidsitem

MJP000820

AC000101

64810200

04

0900

01

MJP000856

AC000101

74086000

04

0900

01

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Coördinator sociale dienst/financiële dienst

Besluit 

 

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanpassing dienstreglement maaltijden aan huis

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Juridische gronden

Artikel 87 en 88 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

Artikel 285 tot 289 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

Het woonzorgdecreet van 15 februari 2019 en uitvoeringsbesluiten.

 

                     Aanleiding, doel en feitelijke motivering

De beslissing van de OCMW raad van 28 juni  2023, waarbij de samenwerking met OCMW Sint-Pieters-Leeuw in kader van de thuisbezorgde maaltijden werd goedgekeurd. Het vast bureau van 5 juli maakte de overheidsopdracht van Sint-Pieters-Leeuw eigen.

 

De beslissing van de OCMW-raad van 31 januari 2023, waarbij het dienstreglementen van de maaltijdbedeling werden geactualiseerd.

 

De nieuwe gunning zorgt voor een wijziging in de dienstverlening en in de organisatie van de maaltijdbedeling. De belangrijkste wijzigingen zijn:

- De keuze voor een gezamenlijk tarief van 9,5 euro per menu gekoppeld aan een sociaal tarief voor mensen met verhoogde tegemoetkoming en een korting voor de tweede afnemer, afgestemd met het OCMW Sint-Pieters-Leeuw

- Wijziging van de bedelingsdagen

 

De leden van de raad vinden in bijlage het aangepast dienstreglement

 

                     Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De OCMW raad beslist het dienstreglement thuisbezorgde maaltijden goed te keuren

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Gebruikers

Dienstreglement

Burgers

Publicatie dienstreglement/flyer

 

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Punt bijlagen/links 2023 11 Dienstreglement maaltijdbedeling.docx Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Klokkenluidersregeling - Goedkeuring

 

De raad,

 

Overwegingen van de gemeenteraad

 

                     Juridische gronden

De Europese richtlijn (2019/1937) inzake de bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden, en diens latere wijzigingen;

 

Artikelen III.60.1 t.e.m. III.60.13 van het bestuursdecreet van 7 december 2018, en diens latere wijzigingen;

 

Artikelen 77 en 78 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en diens latere wijzigingen;

 

                     Aanleiding, doel en feitelijke motivering

Het bestuursdecreet voorziet een procedure voor de melding van inbreuken en bescherming van melders, gebaseerd op de klokkenluidersrichtlijn 2019/1937 van het Europees Parlement.

Klokkenluiders zijn personen die in het kader van een werkrelatie inbreuken vaststellen en die inbreuken melden. Niet enkel personeelsleden van het lokaal bestuur kunnen klokkenluiders zijn maar ook andere personen die met het bestuur samenwerken (vb. leveranciers, consultants, sollicitanten, … ).

 

Het is nodig om ook voor gemeente en OCMW Beersel een reglement op te stellen dat aangeeft hoe je hier melding kan maken.

 

Het is mogelijk zowel intern als extern een melding te doen. Intern zal het diensthoofd Personeel en Organisatie de meldingen behandelen. Extern is audit Vlaanderen bevoegd.

 

Naast procedurele aspecten werd via de Informatieveiligheidscel van gemeente Beersel een werkwijze opgesteld die databeveiliging, beperkte toegang (enkel door geautoriseerde personen) en logging garandeert.

 

 

                     Financiering

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

VISUM FINANCIEEL DIRECTEUR

Niet van toepassing

 

Besluit:

Met eenparigheid van stemmen.

 

Artikel 1:

De OCMW raad beslist het reglement over het klokkenluidersmeldpunt, zoals gevoegd in bijlage, goed te keuren.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt gecommuniceerd:

 

Aan:

Hoe:

Publiek

Website

Personeel van gemeente en OCMW Beersel

Dienstnota

 

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Punt bijlagen/links Voorstel Procedure Klokkenluidersmeldpunt Beersel.docx Download
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.